Babak Ashti – ordförande i SMMAF’s styrelse

De flesta i den svenska MMA-världen känner säkert till Babak Ashti, en av frontfigurerna bakom Superior Challenge och även ordförande i SMMAF’s styrelse.

 

Vilken fråga brinner du mest för?

Jag tycker det är otroligt viktigt med demokrati, rättvisa och transparens. Det blir extra viktigt när sport möter politik!


Varför valde du att arbeta med SMMAF?

Jag har haft ett kommersiellt engagemang i MMA sedan 2005. Under dessa 16 år har jag även varit involverad i sporten både politiskt och på föreningsnivå. När jag fick förfrågan om att ställa upp som ordförande blev jag otroligt hedrad och såg möjligheten att kunna bidra till sporten jag älskar! Jag vill genuint göra bra saker för MMA och förbundet, och jag vill också lägga demokratiska fundament för en hållbar plattform som framtida styrelser kan stå på. 


Vad jobbar du med till vardags?

Jag är marknadsdirektör i en europeisk koncern inom rese- och turismsektorn.

 

Tävlar du aktivt idag eller har du gjort det tidigare? 

Jag har faktiskt aldrig tävlat i MMA! Jag började träna kampsport som 12-åring och gick över till att träna MMA i början på 2000-talet på Forca Fighting. Jag blev förälskad i sporten och under några år satsade jag väldigt hårt på träning och att utvecklas i tekniker, men sen tog mina egna verksamheter fart, och tillsammans med vardagsjobb och familjeliv blev det successivt svårare att hitta tid till träning. Däremot är träningsväskan fortfarande packad med handskar och tandskydd redo för avfärd mot klubben, som av någon anledning ständigt blir framskjutet… 


Vilket är ditt bästa MMA-minne? 

Oj jag har massor, speciellt kring Superior Challenge! De flesta incidenter har dock varit katastrofala tragedier vid respektive händelsetillfälle men som jag kan roas över nu i efterhand. Vi har bl.a. lyckats pricka in vulkanutbrottet på Island i samband med ett av våra evenemang. En annan gång fastnade vår nyinköpta MMA-bur på ett skepp i Atlanten p.g.a. snöstorm så den kom fram en vecka efter galan som den var planerad till. Det har hänt att delar av buren gått sönder och vårt bur-team har lagat buren under pågående match i live-sändning utan att publiken märkte det. En fighter gick vilse och hamnade fel i Danmark. En annan fighter som skulle gå huvudmatch ramlade och skadade sig på matchdagen i samband med en löprunda innan lunch. En nyinköpt lastbil innehållande MMA-buren på väg till en av galorna gick sönder och återigen fick vårt bur-team rädda eventet genom att hyra en lastbil mitt i natten och lasta över 8 ton MMA-bur från den ena lastbilen till den andra. Sen är det ganska ironiskt att Superior Challenge 22 hamnade två dagar innan restriktionerna lättade och det blev tillåtet med 300 personer i publik, och att senaste galan hamnade fyra dagar innan alla restriktioner lyftes helt!


Vad händer framöver i SMMAF?

Jag har hög ambitionsnivå men frågan är hur mycket man hinner med på en dag. Ordföranderollen innebär en heltidstjänst som jag gör ideellt och det tar tid från barn och familj. Det innebär uppoffringar som jag gör av kärlek till MMA. Därför är det viktigt för mig att tiden som jag lägger ner leder till kvalitativa resultat och utveckling av sporten och förbundet. Det kan ex. vara den fantastiska nyheten att styrelsen har lyckats förbättra förbundets ekonomiska situation och vi har via stöd från SBK och RF fått finansiella resurser som möjliggör en hel del positiva saker för våra föreningar och medlemmar! SMMAF kommer stå för alla kostnader och kompensera föreningar som arrangerar liga-tävlingar och även föreningen som arrangerar SM. Vi kommer att tillsammans med våra föreningar ta fram fyra olika träningsläger på fyra olika orter i Sverige för barn och ungdomar som kommer vara gratis att delta i. Vi kommer via marknadsföring försöka öka intresset kring att träna MMA. Vi kommer även att stötta landslaget med pengar inför VM 2021.

 

 

 

 

Läs också de andra personporträtten över SMMAF’s styrelse!

Kevin Sataki
Pannie Kianzad
Madelein Fagerlind
Robert Nyström
Iman Darabi
Lovisa Konradsson
Andreas Waldahl