Svenska Mästerskapen

Nedan finner du information om hur SM fungerar generellt. För SM aktuellt år finns en egen sida med information.

Vem får delta
Tävlande som placerat sig bland de 4 första på rankinglistan i en viktklass får erbjudande om att delta på SM. Om två uttagna är från samma klubb så är det klubbens och individernas val att tävla mot varandra och SMMAF vill genom detta tillgodose att nationella företrädare i landslagssammanhang är de främsta atleterna. Endast svenska medborgare med giltigt svenska pass får delta..

I MMA klass-A (fd. Amatör-MMA) gäller följande för tävlande som gått proffsmatcher enligt IMMAFs definition. Sådan tävlande får delta under förutsättning att turneringsträdet inte är fullt samt att den tävlande inte har en klubbkamrat bakom sig på rankingen.

Turneringsformat
SM genomförs i turneringsformat i 2 dagar med semifinaler dag 1 samt finaler dag 2.

Seedning
Turneringsträdet kommer vara seedat så att nummer 1 på rankinglistan möter nummer 4, nummer 2 möter nummer 3.

Matchlängd
I MMA klass- A (fd. Amatör-MMA) genomförs samtliga matcher i 3 x 3 minuters formatet. I MMA klass-B (fd. Shootfighting) genomförs med 2 x 3 min i semifinal och 3 x 3 minuter i fineler.. Båda klasserna har en rondvila på 1 min mellan ronderna. För MMA klass-C gäller samma 2 x minuter

Invägning
För tävlande är det invägning varje dag en tävlande skall gå match. Invägning skall ske på officiell vikt alla dagar en deltagare tävlar.

Domare
Varje deltagande klubb skall i vanlig ordning bidra med domare på SM

Resonemangskriterier

Ligan har ännu inte underlag för en full 8 mannaturnering vilket hämmar tävlande i ligan. Att återgå till en 4 manna turnering är en konsekvens som gör att tävlande under året är en nödvändighet för att säkra sin placering/ uttagning till nationella mästerskap. Finns även en ekonomisk aspekt i ett tredagars upplägg som inte bedöms främjande av uttagskriterier och kvalitet men för framtid kan en återgång till tre dagar och 8 tävlande vara aktuell.