Madelein Fagerlind – domare på högsta nivå

Den som har följt både svenska och internationella MMA-galor har säkert sett en mörkhårig ung kvinna bestämt agera med atleter, både innanför och utanför buren. Det är Madelein Fagerlind, Sveriges första kvinnliga pro MMA-domare som har kvalificerats till att döma på högsta internationella nivå.

Hur kom det sig att du blev domare, och vad innebär det för dig som person?

Jag började som domare i MMA 2016. Med en bakgrund inom boxning och thaiboxning blev det ett naturligt steg för mig och det var framförallt den dynamiska aspekten av MMA som drog mig till sporten. Sedan starten på min karriär så har jag hunnit med att döma på både nationella och internationella galor så som SM, VM och UFC.

Att vara domare i MMA kräver att du är lugn och analytisk som person. Du måste kunna läsa av matchen och försöka ligga steget före atleterna så att du hinner agera i tid om en situation skulle uppstå. Att dessutom vara kvinna ser jag som en stor fördel, just tack vare att det är en mansdominerad sport och att då komma in med feminin energi ger det en bra balans.

Det är klart att man har ett par extra ögon på sig när man går upp i buren som en kvinnlig domare men det ser jag som en sporre för att bli ännu bättre på mitt jobb.

Tack Madelein! Vi ser fram emot att se dig döma fler matcher!

Bilden är från Superior Challenge 22, där Madelein dömde matchen mellan Moraad Moreno och Niko Skonbäck. Fotocredit Daniel Schälander @photographyviking 📸