Intervju med Cornelia Holm

”Mitt mål är bli bäst av alla och jag tror att jag kan och har det som krävs för att bli det”. -Cornelia Holm i en intervju inför hennes proffsdebut!

Vem är Cornelia?
Jag är 29 år, kommer från Småland- Värnamo och efter studenten 2007 bestämde jag mig för att flytta till Göteborg. Det var ett ganska enkelt val att flytta då jag kände att jag inte riktigt passade in i Värnamo och hela tiden ”ville ha mer”. Till en början så satsade jag på brottningen, men efter ett tag gav det inte lika mycket längre och intresset svalnade varav jag tog ett längre uppehåll på nästan 3 år och knappt tränade alls. Lite ”vanlig träning” då och då, men inget seriöst. Under uppehållet gjorde jag sånt som de flesta i min ålder gjorde, pluggade lite, reste och ”hittade på en del hyss”, haha.

Så hur kommer det sig att du började med MMA istället för brottning?
Jag ville komma igång med kampsporten igen, kände att jag hade mer i mig. Jag var helt enkelt för ung för att satsa helt & hållet innan med brottningen och hade ingen som gav mig det där extra som behövdes. Då kom tankarna på MMA, vilket kändes som helt rätt sport för mig.

Spännande, kan du berätta lite snabbt om din resa inom MMA.
För det första är jag så jäkla glad & tacksam att jag började på GBG MMA, det kändes så rätt direkt, min känsla var att ”den här klubben kommer jag aldrig lämna”. Och där gick det ganska snabbt. Bara några månader efter att jag börjat i en nybörjagrupp fick jag snabbt hoppa upp en grupp och redan efter 6 månader började jag söka matcher i ligan. Jag har alltid sökt efter att få tävla i den sporten jag håller på med, jag vil bli bäst på det jag gör – då måste man tävla. Men det tog nästan ett år innan jag fick min första match och frustrationen var enorm. Jag var den enda tjejen på träningen, den enda som inte fick match vilket ledde till att jag blev helt förtvivlad och nästan höll på att ge upp. Men så i november 2014 fick jag min första match som slutade med en vinst på poäng. En månad senare var det dags för SM där jag mötte samma tjej och tog guld, vilket kändes extra skönt!

Och efter framgångarna i SM blev du uttagen att tävla för landslaget, hur var det?
Efter SM blev jag uttagen till VM 2015 i Lag Vegas i juli. Det blev ett snabbt beslut med bara 2 veckor notis men det var så sjukt kul, det känslan glömmer jag aldrig! Jag åkte ut första matchen, men kände mig ändå nöjd efteråt då jag gjorde en bra jämn match fram till sista ronden. Jag tog med matchen och hela upplevelsen som något positivt och motiverande för framtiden. Sedan rullade det vidare mot EM på hösten där jag tog ett silver och även märkte att jag behövde gå ner en viktklass (från fjädervikt till bantamvikt) då hon jag mötte var ett huvud längre och stor som ett hus. Så jag gick ner till 61 kg klassen och vann alla matcher – det va gött!

Du ska nu bli proffs, vad gör att du vill ta det steget och släppa landslaget?
Ja nu är det äntligen dags. Jag har varit så pass dominant förra- och detta året och har inte förlorat en rond på 1,5 år. Det känns som att jag är jäkligt redo plus det faktum att folk ser mig som en amatör även om jag är bäst i det segmentet. Jag vill vara bland proffsen och få visa att jag kan vara bäst bland dom också. Mitt mål är bli bäst av alla och jag tror att jag kan och har det som krävs för att bli det. Dessutom är jag inte superung längre, så ska jag bli proffs och kunna vara det ett tag så måste jag bli det nu.

Din första proffsmatch går av stapeln snart, väldigt snart, berätta mer om den.
Ja den är snart, det är ju faktiskt fight week och det känns bra! Jag är jäkligt exalterad! Ibland kan jag bli lite smånervös när jag tänker på det, men på ett positivt sätt. Du vet som dagarna innan julafton, nåt man ser fram emot. Jag har en superbra form, aldrig varit i bättre form och vill bara komma in i buren och möta henne, slå henne. Min motståndare vet jag faktiskt inte ens hur hon ser ut, hon är från Portugal och har gått en match tidigare som hon vann. Men det spelar ingen roll, mitt mål är ändå bara att slå henne.

Det måste krävas en del inför en proffsdebut, hur har du förberett dig? Vad krävs i form av träning, sponsorer, hinner du med ett jobb osv?
Egentligen så krävs det mer sponsorer än jag har då jag knappt jobbar halvtid på Budo & Fitness butiken här i Göteborg samt kör spårvagn nån gång då och då. Förhoppningsvis ska jag kunna tjäna mer pengar på sporten än vad jag gör nu, men till dess är det som det är. Det är värt det för mig för jag får satsa på min dröm. Budo & Fitness sponsrar med de kosttillskott jag behöver och sen har jag en massör som jag går till en gång i vecka vilket är toppen.

Träningen är lite olika men nu månaden innan matchen är det 8 pass i veckan fördelat på fem dagar då jag helst ska ha två vilodagar i veckan. Under uppbyggnadsperioden som är på ungefär 3 månader blir det minst 10 pass i veckan. Passen är uppdelat på 6 pass kampsport /MMA som är uppdelat på olika delar, 2 pass sparring och sen är det är fys & kondition. Varje träningspass är i snitt på 1,5 timmar, så ja det blir en hel del träning.

Vad är jobbigast/mest utmanande med en MMA-livsstil?
Det krävs ju en hel del träning vilket inte alltid är jättekul, men det är inga problem ändå för jag har lätt att motivera mig själv till det även i de tunga perioderna. Det absolut jobbigaste är dieten, men jag försöker göra det till en livsstil och inget just bara för tävling. Äter bra på veckorna och unnar mig att äta nåt gott på helgerna och sådär. Inför matchen på lördag har jag valt att gå ner ännu en viktklass och kommer väga in på 57 kg.

Din relation med din tränare – vad betyder den? Hur länge har ni jobbat tillsammans mot detta målet, att bli proffs?
Att jag ska bli proffs har varit på tal i ungefär ett år, att jag har och är redo att ta steget när rätt chans gavs och målet är att jag ska in i UFC. Min Head Coach Joakim Engberg jobbar med hela gruppen som jag tränar i på GBG MMA som en proffsgrupp och alla tränar på proffsregler. Träningsmässigt är ingen teknikträning annorlunda mot debuten, vi kör på som vanligt. Jag och Jocke har en riktigt nice relation, jag kan snacka med honom om allt i princip och det är väldigt viktigt tycker jag. Tex varje söndag skickar jag en veckorapport över hur jag känner träning & form varit så han har full koll på mig och sedan snackar vi om det.
Sedan har jag även min sambo, Christoffer Hillsjö (som är med i MMA-landslaget) som varit med och coachat mig senaste året och kommer va den coach som är med mig i Wales. Vår relation som coach/fighter är perfekt. När det kommer till fighting finns det inget rum för gull, då går vi in i våra roller och levererar.

Vad är ”det stora” målet? När når du det?
UFC såklart! Största organisationen i världen och där ska jag vara med och slåss om titeln såklart. Ja när är jag där… 2 år! 2020 är Cornelias år!!

Du är en stor profil & förebild för sporten, i mångas ögon. Vad skulle du säga till yngre tjejer som vill utöva MMA? Vad krävs & varför ska dom testa/satsa?
Det krävs egentligen inte mer än nån annan sport, man måste bara ha viljan och våga gå dit den där första gången. Försök få med dig en kompis och får du inte det, skit i det och gå dit ändå! Testa och fortsätt sedan träna – lyssna på din tränare och givetvis lyssna på din kropp, man kan inte bara träna, man måste vila också. Det behövs fler tjejer i sporten och det är en rolig sport! DEN BÄSTA!! Idag finns det ju massa möjligheter i samband med amatörscenen som ett mellansteg. Bara den grejen att man kan få chansen att va med i landslaget & åka världen runt är ju hur fantastiskt som helst. Jag hoppas att i samband med att sporten växer och uppmärksammas så ska fler tjejer våga testa på.

Har du någon förebild inom sporten?
Ingen specifik sådär men bland annat Mighty Mouse, hans senaste match va bland det grymmaste jag sett. Jag skrev till min tränare att ”sådär ska jag bli – han är perfektion”. Han precis som jag vill ta ner & grinda på marken, så där har vi en grym förebild för mig. Sedan är såklart Ronda Rousey en förebild, mycket på grund av hennes attityd & självförtroende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cornelia möter Diana Felipe I Cage Warriors nu på lördag 14 oktober i Wales och vi önskar henne det största lycka till! Ni kan se matchen på Cage Warriors officiella Facebook-hemsida, något ni inte vill missa!

Svara

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar