Sverige är bäst i världen på amatör-MMA!

International Fight Week och VM i amatör-MMA har nått sitt slut. I söndags var det finaldags där Sverige hade tre fighters med. Vi skrev historia.

The 2016 Women's Flyweight Gold medalist, Sweden's Gabriella Ringblom.

Först ut i finaloktagonen var Gabriella Ringblom, som tre ronder senare blev den första i Sverige att kamma hem en guldmedalj från VM i MMA. Domslutsseger mot Finlands Anette Österberg i flugvikt. Till Radiosporten berättar Gabriella:

– Det känns fantastiskt. Jag har längtat efter det här sedan jag tog EM-silver för två år sedan, säger hon.

Vad säger du om framgångarna under VM?

– Det är fantastiskt, det här ju historiskt. Vi har fått svensk MMA att synas bättre så det känns jätteroligt, säger hon.

Vad betyder framgångarna för svensk MMA?

– Jag tror att det förhoppningsvis kan betyda att vi får ännu bättre fighters som kan representera Sverige.

När man hör om MMA så handlar det ju oftast om enskilda galor och Alexander Gustavsson som många känner till. Hur stort är ett VM i MMA?

– Det är jättestort. Amatörsidan har hittills inte fått så mycket uppmärksamhet men vi är många som tränar och tävlar i MMA, och ett VM är det största som man kan komma till på amatörsidan.

MMA legend Rodrigo Minotauro Nogueira presents the medal to 2016 Women's Bantamweight Gold medallist Cornelia Holm.

Ett par matcher senare plockades det andra guldet hem till Sverige – av Cornelia Holm. Holm ställdes mot norska Camilla Mannes, och vann via enhälligt domslut.

– Jag ville sätta press i det stående och på marken. Jag satte några nedtagningar och, ja man kan säga att jag fick matchen dit jag ville, säger Holm till budokampsport.se

– Jag har satt väldigt hög press på mig själv så jag hade verkligen inte varit nöjd med ett silver. Det var guldet jag kom hit för och det känns fantastiskt att jag lyckades vinna det också, fortsätter hon.

The 2016 Men's Heavyweight Gold medallist, Sweden's Irman Smajic.

Slutligen, i huvudmatchen som knöt ihop säcken för årets MMA-VM, såg vi Irman Smajic segervrål ännu en gång. Smajic hade nämligen också blivit guldmedaljör i VM, efter ett delat domslut mot Alan Guichard.

– Det här är enormt stort för den här lille killen från Västervik. Det här kommer ta lång tid att förstå, säger Irman till budokampsport.se

Slutligen blev det fyra medaljer för Sverige. Brons för Rostem Akman. Guld för Gabriella Ringblom och Cornelia Holm. Det enda guldet på herrsidan gick till Irman Smajic. Sverige, med tre guld av tre möjliga, blev alltså bästa nationen under årets världsmästerskap.

Svara

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar